Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

93 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~sroka~

~sroka~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:08

A nie można teg napisac w jednym miejscu a pźniej dołaczyc zdjęcia??? Po co mam ogladaczdjeciawszystkie jak mnie one nie interere tylko wiadomosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#2 oszus

oszus

obserwator forum

• Użytkownicy
  • 1100 postów

Napisano 03 luty 2012 - 10:19

Wyświetl postUżytkownik sroka dnia 03 luty 2012 - 10:08 napisał

A nie można teg napisac w jednym miejscu a pźniej dołaczyc zdjęcia??? Po co mam ogladaczdjeciawszystkie jak mnie one nie interere tylko wiadomosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W kiosku masz tak jak chcesz. Jutro będzie. :)

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:27

Karetka uderzyła w toyotę, czy toyota w karetkę?
Z artykułu trudno się dowiedzieć.

#4 ~Serek~

~Serek~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:35

Po pierwsze: W karetce jechał zespół - Lekarz, Ratowniczka Medyczna i Kierowca Ratownik
Nie było tam sanitariusza.

2) Zespół reanimował pacjenta w trakcie jazdy.
3) Karetka na sygnałach wymusiła pierwszeństwo
4) Zespół Karetki leży w szpitalu

#5 ~kores~

~kores~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:37

Jak niby karetka wymusiła pierwszeństwo, skoro gdy jedzie na sygnale to wszyscy mają jej ustąpić i to właśnie ona ma pierwszeństwo!!

#6 ~muniek~

~muniek~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:48

Wyświetl postUżytkownik kores dnia 03 luty 2012 - 10:37 napisał

Jak niby karetka wymusiła pierwszeństwo, skoro gdy jedzie na sygnale to wszyscy mają jej ustąpić i to właśnie ona ma pierwszeństwo!!
oj głupiś człowieku głupiś. jak czytać nie umiesz, to poproś kogoś gramotnego, żeby ci poczytał. Karetka nawet na sygnale nie ma bezwzględnego pierwszeństwa.

#7 ~Grover~

~Grover~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 10:53

Po pierwsze pojazd uprzywilejowany w akcji też musi zachować szczególną ostrożność ostatnio z tego co pamiętam tak samo było z POLICYJNĄ ALFĄ ROMEO 159 na ul.Sikorskiego przy biawarze.
Po drugie mam pytanie czy reanimacja może odbywać się w karetce w czasie jazdy?
Po trzecie wyrazy współczucia dla rodziny i bliskich ofiary wypadku.

#8 Bóg Honor Ojczyzna

Bóg Honor Ojczyzna

STOP aborcji - wybierz życie

• Użytkownicy
  • 976 postów

Napisano 03 luty 2012 - 11:00

Wyświetl postUżytkownik Grover dnia 03 luty 2012 - 10:53 napisał

Po drugie mam pytanie czy reanimacja może odbywać się w karetce w czasie jazdy?

A jak sądzisz?
Nie znasz choćby z filmów sytuacji gdzie ratownicy w karetce podczas jazdy stabilizują pacjenta?
Dopóki nie będzie stabilny reanimują go, czy to w karetce, czy na środku ulicy, życie ludzkie najważniejsze.
A wracając do tego wypadku, brawura kierującego karetką.
Zawsze należy spodziewać się blondynki lub blondyna ;) na drodze, którzy mogą mieć lekko opóźnioną reakcję, dotyczy to zwłaszcza kobiet które w chwilach nagłej nieprzewidzianej sytuacji nie wiedzą co zrobić.
Największe wyrazy szacunku dla wszystkich ofiar, nawet dla kierowcy który nota bene chciał po prostu szybciej dojechać do szpitala z umierającym pacjentem.
Niestety takie brawurowe zachowanie musi kiedyś się skończyć wypadkiem, bo skrzyżowanie to najniebezpieczniejsza część drogi i należało zwolnić do maksimum, maksimum czyli na tyle aby inni kierowcy zdążyli zjechać, bądź podjąć działania umożliwiające karetce bezpieczny przejazd.

#9 ~Maly~

~Maly~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:01

fajna informacja, poproszę o podpis: gdzieś na Podlasie...

#10 ~Stoletz~

~Stoletz~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:05

Wyświetl postUżytkownik Grover dnia 03 luty 2012 - 10:53 napisał

Po pierwsze pojazd uprzywilejowany w akcji też musi zachować szczególną ostrożność ostatnio z tego co pamiętam tak samo było z POLICYJNĄ ALFĄ ROMEO 159 na ul.Sikorskiego przy biawarze. Po drugie mam pytanie czy reanimacja może odbywać się w karetce w czasie jazdy? Po trzecie wyrazy współczucia dla rodziny i bliskich ofiary wypadku.
"Po drugie mam pytanie czy reanimacja może odbywać się w karetce w czasie jazdy? " - to do czego potrzebne jest Pogotowie Ratunkowe? jak ustanie czynność serca lub oddychanie dla kogos z rodziny - proponuje nie dzownic na 112 lub 999 a wziać konia, sanki, polozyc chorego i dowiezc do szpitala, albo taxi wezwac. PARANOJA. Strażacy jadac na akcje moze nie powinni jechac z wozem pelnym wody tylko z wieloma węzami i ciagnac wode z rzeki np (bo lzejszy samochod szybciej by dojechal na zdarzenie?"
w karetce powinni pacjenta polozyc i niech lezy - a pozniej od razu do kostnicy - brawo panie Grover (pewnie zastrzyku tez nie mozna zrobic, wkłuć sie w zyle itd, nierownosci na drodze i moze byc ups

#11 Bóg Honor Ojczyzna

Bóg Honor Ojczyzna

• Użytkownicy
  • 976 postów

Napisano 03 luty 2012 - 11:07

Jak się zbliżasz do skrzyżowania noga z gazu i rozejrzyj się na boki, bo blondynki malując swoje piękne buzie w lusterkach wewnętrznych są na naszych drogach i nie zawsze wiedzą co się dzieje dookoła nich. :lol:
To jest prawdziwy kierowca karetki, szacunek dla Pana.

#12 Bóg Honor Ojczyzna

Bóg Honor Ojczyzna

• Użytkownicy
  • 976 postów

Napisano 03 luty 2012 - 11:12

#13 ~Grover~

~Grover~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:16

Wyświetl postUżytkownik Stoletz dnia 03 luty 2012 - 11:05 napisał

"Po drugie mam pytanie czy reanimacja może odbywać się w karetce w czasie jazdy? " - to do czego potrzebne jest Pogotowie Ratunkowe? jak ustanie czynność serca lub oddychanie dla kogos z rodziny - proponuje nie dzownic na 112 lub 999 a wziać konia, sanki, polozyc chorego i dowiezc do szpitala, albo taxi wezwac. PARANOJA. Strażacy jadac na akcje moze nie powinni jechac z wozem pelnym wody tylko z wieloma węzami i ciagnac wode z rzeki np (bo lzejszy samochod szybciej by dojechal na zdarzenie?"
w karetce powinni pacjenta polozyc i niech lezy - a pozniej od razu do kostnicy - brawo panie Grover (pewnie zastrzyku tez nie mozna zrobic, wkłuć sie w zyle itd, nierownosci na drodze i moze byc ups

źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to czy sam fakt reanimacji może odbywać się w trakcie jazdy, czy kierowca powinien się zatrzymać bo gdzieś słyszałem że jak dochodzi do zatrzymania akcji serca i trzeba reanimować pacjenta to kierowca karetki zatrzymuje się.
I nie pluj jadem :)

Pozdrawiam

#14 ~Paweł~

~Paweł~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:21

Mnie to pomijając wszystko zastanawia dlaczego kierowca jadąc z Widowa, nie pojechał ulicą Chmielną prosto do szpitala, tylko pomijąjąc też Dubicze, aż ulicą Jagiellońską?

Wyrazy współczucia rodzinie pacjenta, zainteresowani wiedzą o kogo chodzi oraz zdrowia poszkodowanym w wypadku.

#15 ~Ewa~

~Ewa~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:30

Straszna tragedia! Wyrazy współczucia!

#16 ~xxx~

~xxx~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 11:36

łatwo wszystkim oceniać pracowników pogotowia jak siedzicie w domu i nic nie robicie, ale właśnie to oni poświęcają swoje życie i teraz leżą w szpitalu bo próbowali ratować chorą osobą i bzdurą jest to że nie można reanimować poszkodowanego w jadącej karetce. Więc proszę się zastanowić i nie oceniać innych pochopnie, a jeżeli tak jest to wcale nie dodawajcie komentarzy i zachowajcie je dla siebie.

#17 ~laki~

~laki~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 12:04

współczuje rodzinie zmarłego pacjenta. Niestety mam wątpliwość czy musiało do tego dojść.Niech dyrektor Kalicki z pogotowia odpowie dlaczego nasi kierowcy karetek z Bielska pracują gdzieś w Łapach czy Białym a do Bielska przysyła kierowców z Białego nie znających miasta. Czy to prawda, że ten kierowca nieszcęśnik dzisiaj pierwszy raz siadł za kierownicę? Zgroza

#18 ~Ratownik~

~Ratownik~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 12:08

Może prof.Ładny zastąpi w karetce poszkodowanego lekarza albo koordynator z PUW. Zobaczą w boju jak wygląda praca w terenie i przestaną się głupio wymądrzać

#19 ~Stoletz~

~Stoletz~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 12:15

Wyświetl postUżytkownik Grover dnia 03 luty 2012 - 11:16 napisał

źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to czy sam fakt reanimacji może odbywać się w trakcie jazdy, czy kierowca powinien się zatrzymać bo gdzieś słyszałem że jak dochodzi do zatrzymania akcji serca i trzeba reanimować pacjenta to kierowca karetki zatrzymuje się.I nie pluj jadem :)Pozdrawiam
ok, nie pluje już jadem :)

"U nas w Estonii nigdy nie robimy masazu w trakcie jazdy. Tylko w stojacej karecie. RKO 20 min albo 50 min... Do szpitala lecimy tylko jesli serce zacznie pracowac." - zwracam honor - jezeli jestes z Estonii :) - znalezione na forum.

http://guidelines.ec...2010 Polish.pdf

http://pierwsza-pomo...-utopienia.html (W czasie jazdy do szpitala w Poddębicach ratownicy wykonywali masaż serca dziecku oraz podawali zastrzyki z adrenaliną.) - czy zatrzymywali się to nie wiem, wątpię.

http://www.prc.krakow.pl/

jakoś nie potrafię znależć w zadnych wytycznych ze nalezy zatrzymać pojazd karetki i na postoju dopiero udzielac specjalistycznej pomocy (resuscytacja chocby). Zapewne kierowca ostrzega zespol ratowniczy ze zbliza sie do torów, skrzyzowania i moze nastapic moment niebezpieczny (hamowanie itd - oczywiscie wszystkiego nie mozna przewidziec!!)
Ratownik powinien prowadzic akcje ratownicza na tyle ile ma warunki ku temu. Jak pacjent bedzie sie "zatrzymywał" co pare minut to ile czasu zajmie dowiezienie go do szpitala?

"dobry ratownik to żywy ratownik"

jestem jedynie laikiem, mogę się mylić
choć jak wiekszosc Polakow , znamy sie na wszystkim :)

#20 ~mieszczanin~

~mieszczanin~
  • Goście

Napisano 03 luty 2012 - 12:26

Nie oceniajmy ani jednej ani drugiej strony, od tego jest wydział ruchu drogowego lub sąd.

Widoczność była dobra, świeciło słońce,karetka miała włączoną syrenę.

Sądzę, że nikt nie ma nic przeciwko temu, że karetki wymuszają pierwszeństwo...może jeszcze mają stać na światłach, a nuż pacjent wytrzyma te kilkadziesiąt sekund dłużej :-) (ironia)

Poczekajmy na wersję kierowcy samochodu osobowego.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych