Użytkownik Gość dnia 19 styczeń 2011 - 18:55 napisał
Tak ! Ludzie mają psy, bo chcą, ja mam bo chcę, sprzątam tez po nim. Twoja wiedza na temat zwierząt domowych powala na kolana, do kuwety to załatwiają się koty, psy nie. Psy załatwiają swoje potrzeby tam gdzie chcą i mają do tego prawo, a właściciele mają obowiązek (moralny) po swoim pupilu posprzątać.
Zdziwiłabyś się ile ludzkiego g....na leży na trawnikach, pod klatkami bloków i pod niemal każdym krzaczkiem, tak samo jak butelki, puszki zgniłe żarcie i tony innych śmieci. To ci nie przeszkadza? Gdzie jest to twoje ,,rozumienie higieny" ? urodzona w miejskim śmietnisku paniusiu. Chodzę ze swoim psem codziennie, to wiem, mój pies na spacerze zawsze znajdzie ludzką koopę i tony innych ,,higienicznych" ludzkich śmieci.
Jeżeli sprzątasz po swoim psie, to temat ciebie nie dotyczy. I należysz do wyjątków.
A próbowałeś nauczyć psa od szczeniaka załatwiać swoje potrzeby do kuwety?
Nie masz racji. Pies nie ma prawa kupczyć, gdzie chce. Właściciel psa powinien go nauczyć (czytaj pilnować), że gdy chce się załatwić, to niech to przynajmniej robi na trawniku, czyli 20 cm dalej, a nie na chodniku. Gdy pies już stworzy to swoje dzieło, to właściciel powinien to sprzątnąć. Niestety większość tego nie robi i stąd powstał ten temat.
Temat dotyczy konkretnie psich odchodów i na tym się skupiam. I tobie też sugeruję się na tym skupić.Chcesz poruszać inny gnój w mieście, to rozpocznij odrębny temat, a wówczas poznasz i mój pogląd. Naucz się rozmawiać merytorycznie, a nie "rozmydlasz temat". Czy uważasz, że jak inny człowiek załatwia swoje potrzeby pod krzaczkiem, to pies może wykupczyć się na chodniku, a właściciel może tego nie sprzątnąć? Tak rozumujesz? Jedno i drugie jest skandaliczne.
Może i nie mam dużej wiedzy na temat psów, bo jest mi ona niepotrzebna. Wiem, że w odchodach psich mogą być niebezpieczne dla człowieka pasożyty i bakterie. I to mi wystarcza. Używanie pejoratywnych zwrotów pod moim adresem nie zmieni mojego spojrzenia na higienę. Nie mam psa w domu i nie zamierzam mieć.