Opłaty za wywóz smieci a przetarg
#1 ~Maniek~
Napisano 27 styczeń 2013 - 00:59
Czy w tym przypadku nie ma zastosowania ustawa o zamówieniach publicznych zobowiązująca do ogłoszenia przetargu poprzedzającego ustalaniu stawek za wywóz śmieci ?
Jeśli jestem w błędzie , proszę o wyjaśnienie.
#2 ~Gość~
Napisano 31 styczeń 2013 - 21:57
a załóżmy teoretycznie że żadna firma się nie zgłasza bo nie będzie chciała wywozić śmieci za takie stawki jak uchwaliła gmina? taka sytuacja zapewne się nie zdarzy bo stawki są wyższe niż obecnie, ale coś z tą kolejnością to chyba jest nie tak?
chyba najpierw firmy śmieciowe powinny wziąć udział w przetargu a potem do tej wybranej najniższej kwotowo oferty powinno się zrobić cennik wywozu śmieci?
Napisano 31 styczeń 2013 - 22:05
#4 ~Gość~
Napisano 01 luty 2013 - 09:36
#6 ~Gość~
Napisano 02 luty 2013 - 14:51
#7 ~Janusz~
Napisano 05 luty 2013 - 15:14
1. CO SIĘ STAŁO, ZE MUSZĘ KUPIĆ TRZY POJEMNIKI ZA SWOJE PIENIĄDZE!!! TO JUŻ SIĘ NIEOPŁACA WYDZIERŻAWIĆ?
2. KTO BĘDZIE DECYDOWAŁ O TYM, ŻE W MOJEJ SEGREGACJI JEST W PAPIERKACH POWYŻEJ 0,1 KG SZKŁA! PAN WYWORZĄCY ŚMIECI? KTÓRY DZIŚ MA DOBRY CHUMOR I MI PODARUJE!? BO STWIERDZI, ŻE ŻECZYWIŚCIE TU JEST 0,05KG
3. EKOLOGIA?!!! ZA 25ZŁ MIESIĘCZNIE PRZY 4 OS. RODZINIE MIAŁEM WYWÓZ X2 W MIESIĄCU W ASTWIE, TERAZ BĘDĘ MIAŁ 50% DROŻEJ - EKOLOGIA?!!!! NEISTAĆ MNIE NA EKOLOGIĘ ZA MOJE CIEŻKO WYPRACOWANE PIENIĄDZE. ŻEBY NIE ZWIĘKSZAĆ OPŁAT JAK MYŚLICIE, GDZIE PÓJDZIE DRUGI KOSZ?
Że co, że ja jestem tylko taki nieekologiczny? sorry ale niektórzy gospodarze z dziada pradziada na ziemi choroszczańskiej, nie wiedzą co to oznacza te słowo... no tak w telewizji mówią. A mówią też w jakim stopniu zaplanował sobie burmistrz załatać dziurę w budżecie gminy - ekologią!
DLACZEGO NAGLE WSZYTSKO PRZESTAŁO SIĘ OPŁACAĆ!!!
CENY USTALONE I USTALONE JEST JUŻ JAKA FIRMA TO BĘDZIE ROBIĆ!
NO CÓŻ POLICJA I INNE SŁUŻBY JUŻ WIDZĘ JAK ICH SZLAK TRAFIA, ZE ROBOTY W DZIEDZINIE KORUPCJI W WOJ. PODLASKIM PRZYBĘDZIE.
- ludzie tną nas w biały dzień - przeczytałem ten artykuł z panem burmistrzem i nasunęło mi się jedno pytanie - a ten dziennikarzyna to na pensji u burmistrza jest jak rozumiem?!
#8 ~Janusz~
Napisano 05 luty 2013 - 15:17
wszystkich czytających przepraszam.
Pan burmistrz w artykule: "Nie ukrywam, że byłem zdziwiony, kiedy dowiedziałem się, że mieszkańcy Spółdzielni Mieszkaniowej w Choroszczy płacą tak mało za wywóz odpadów"
- ludzie czy ten człowiek jak nasi posłowie? nie wie ile my zarabiamy i jak kombinujemy, żeby nadążyć za podwyżkami wszystkiego!!!
#9 ~Janusz~
Napisano 05 luty 2013 - 15:28
TERAZ SIĘ NIEOPŁACA! - ach ci głupi właściciele firm śmieciowych, dopłacali do naszych śmieci, to są głupki
teraz będzie się opłacać każdemu: niesegregowane x1 w miesiącu za 63zł HURRRA!!!!!
NIE ŻYJE EKOLOGIA, HURRRA!
Niech żyją czyste lasy i pola!!! hurrra!!!!
Napisano 05 luty 2013 - 15:49
#11 ~Janusz~
Napisano 05 luty 2013 - 17:16
Przez 5 lat nigdy nawet nie pomyślałem o wyrzuceni śmieci gdzieś po za kosz, bo byłem zadowolony z ceny i usługi! co teraz? jesteście zadowoleni z CENY a jeszcze nie wiadomo jak będzie wyglądała usługa - samochód nie przyjedzie w piatek, to gdzie mam zadzwonić w weekend że śmieciary nie ma do pani Jadzi urzędniczki? która ma wolne w weekend. NA taką sytuację w astwie - na infolinii pani przepraszała za kłopot.
Nie wiem nic o szkle potłuczonym - jestem przekonany że za tę cenę przy każdej śmieciarce będzie doradca - konsultant klienta, któy powie co mam teraz zrobic z potłuczonym - bo to przecież już wg. tego nie szkło.
Dalej tego nie rozumiem, jak można ustanawiać już ceny, kiedy nie ma jeszcze wyłonionej firmy która to będzie robić!
WNIOSEK NASUWA SIĘ PROSTY: każda z tych firm potrafiła zrobić to za połowę ceny, któa będzie teraz, to w takim razie gdzie pójdzie pozostała kwota?!
Napisano 05 luty 2013 - 17:33
#13 ~Janusz~
Napisano 05 luty 2013 - 20:26
MPO górą!!! To by się zgadzało, bo dla tego nie wybraliśmy MPO, bo było za drogie wobec usług Astwy. Ciekawe jak mocno zostały wypchane kieszenie decydentów - na pewno nie naszymi śmieciami, oczywiście.
#14 ~janek~
Napisano 06 luty 2013 - 10:51
W kwestii kto wygrał - jeszcze nikt bo przetarg nie został ogłoszony gdyż do 28.02.2013r. masz obowiązek dostarczyć do Gminy DEKLARACJĘ !
Częstotliwość wywozu znajdziesz w uchwałach okołośmieciowych - bip Choroszcz.
Czytać, czytać, czytać !
Ale rzeczywiście muszę przyznac rację, że Ustawodawca - Rząd RP - z pomysłem - najpierw uchwały w Gminach i okreśłenie kosztów a później przetarg - PRZEGIOŁ. Kazda firma świadcząca ww. usługi już wie jak wyglada "tort" do podziału - to dopiero płaszczyzna do zmów cenowych. CBŚ będzie miała co robić ! Chociaż wcale nie jest powiedziane, że ceny będą niższe niż te w podjetych uchwałach.
Należy również podkreślić że cały system finansowy ma być "samowystarczalny". To co wpłacimy jako mieszkańcy gminy Choroszcz ma być wykorzystane jedynie na ww. cel. Jezeli będzie zostawać Gmina bedzie zmuszona do podjęcia uchwał zmieniających ceny. Niestety - w górę również to działa. Nic z tego nie beda mogli wykotrzystać z innym przeznaczeniem.
#15 ~Janusz~
Napisano 06 luty 2013 - 11:19
Firmy które robiły to za połowę ceny (x2 wywózki za 25zł/m - śmieci niesegregowane) dopłacały do tego interesu!!!
Po co podniesiono koszt o ponad 100%, żeby komu dogodzić?
Jeżeli tak będzie jak piszesz, to w polsce urzędnik nigdy nie obniży stawki, bo i po co jak i tak płacą już zawyżoną i jest dobrze.
#16 ~janek~
Napisano 06 luty 2013 - 12:35
Ale będziemy się martwić wówczas jak przetarg z najniższą ofertą wygra firma która i tak z "górką" przekroczy kwoty zawarte w uchwałach rady miejskiej w Choroszczy. Wtedy rada bedzie zmuszona podjąć uchwały podnoszące stawki opłat (Czyli będziemy płacić WIĘCEJ) tak aby system sam się finansował. Mam wielką nadzieję, że w przetargu wygra firma z ofertą niższą niż zakładaną przez Radnych stawką i wówczas nastąpi korekta w DÓŁ ! Tego sobie i Panu życzę !
#17 ~Janusz~
Napisano 06 luty 2013 - 14:07
Nie mogę nigdzie znaleźć co z maximum pojemników, jest wszędzie napisane minimum na "głowę" - co to oznacza, że mogę mieć jaki chce? a przynajmniej podwójny niż standardowy. W jakimś sensie to przynajmniej było by logiczne jeżeli chodzi o odbiór tylko 1 raz w miesiącu.
A co do przetargu - przecież wiadomo, kto wygra! kto da więcej, ale oczywiście nie swoich usług
Napisano 06 luty 2013 - 14:12
#19 ~Janusz~
Napisano 06 luty 2013 - 14:21
#20 ~ja~
Napisano 06 luty 2013 - 16:04
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Zgłoś do usunięcia