Białystok potrzebuje elit :: zobacz komentowany artykuł
Napisano 30 sierpień 2008 - 04:47 #1
Napisano 30 sierpień 2008 - 09:39 #3
Napisano 30 sierpień 2008 - 11:23 #4
jeżeli zechcą mogą coś zmienić. Ale wątpię aby tak się stało.Prawdziwi znawcy rzeczywistych wartości,szybko im wyperswadują,że tak naprawdę,to
liczy się bimber,śledzie,fura i imponujaca chawira w podmiejskich lasach.Tam skonała nie jedna piękna idea,poprawienia życia w tym mieście.
Woland
Napisano 30 sierpień 2008 - 11:49 #5
Mojej dziewczynie (skończyła ZIM na PB) zaoferowali 1200zł netto na początek, dla porównania w tej samej firmie początkujący magazynier zarabia 1200 zł netto. Dla nowoprzyjętej ekspedientki np. w jaskółce proponują 1200 zł netto.
Teraz moje pytanie do autora artykułu: Proszę podać przykład gdzie młodzi absolwenci studiów moga dostać odpowiednią do ich kwalifikacji pracę w Białymstoku. Pozdrawiam
Napisano 30 sierpień 2008 - 12:18 #6
Użytkownik prekur dnia 30.08.2008, 11:49 napisał
Kompetnie nie zrozumiałeś tego tekstu, wylewasz gorzkie żale, autor tego eseju nie jest od tego żeby Ci odpowiadać na takie pytania. Co robisz żeby być elitą (bo o elicie był ten tekst, a nie o Twoich problemach)? Żeby coś zmienić dookoła poza - narzekaniem?
Napisano 30 sierpień 2008 - 13:28 #7
Użytkownik prawosławne dnia 30.08.2008, 04:47 napisał
widać masz kompletnie wyprany mózg przez sukienkowych z Watykanu, przypuszczam, że: masz 13 latek, nie znasz historii, dwoi dziadkowie lub jedno z rodziców są prawosławni, a twoi przodkowie byli prawosławni, masz jakieś kompleksy, a w po prawosławnych nie nawiedzisz pewnie Żydów, których na oczy nie widziałeś.
Napisano 30 sierpień 2008 - 15:14 #8
Użytkownik leja dnia 30.08.2008, 12:18 napisał
W moim przekonaniu elitę tworzą wykształcone jednostki, które osiągnęły pozycje społeczne lub zawodowe. Jak można mówić o "białostockiej elicie" jeśli ci, którzy w przyszłości mogliby ją tworzyć opuszczają miasto, bo nie widzą perspektyw do życie Tu. Poza tym to nie są gorzkie żale tylko białostocka rzeczywistość. Na pytanie co robię, żeby być elitą, odpowiadam: "Kształcę się i chcę osiągnąć coś konkretnego w życiu". Faktycznie moje pytanie skierowałem do niewłaściwej osoby. Powinienem zapytać UM Białystok co robi aby młodzi ludzie mogli tworzyć elitę? - tu odpowiem NIC!!!!!!!
pozdrawiam
Napisano 30 sierpień 2008 - 16:56 #10
-najgorsze ze tacy ludzie od=PO-wiadaja tez za ksztalcenie mlodziezy - jaki daja przykład widac w próbach nielegalnego przejecia ziemi pod Campus uniwersytetu przez prezydenta Bialegostoku i jednoczesnie pracownika tego uniwersytetu
http://www.zascianek.free.pl
Napisano 30 sierpień 2008 - 20:18 #12
przytocze tu anegdote z titanica:
- mieszkaniec bialegostoku w trakcie zatapiania titanica zalozyl damska suknie by dostac sie do szalupy ratunkowej...
tak tez jest z mieszkancami naszego grodu..
prawda natomiast tez jest iz obecnie miasto nasze jest zdominowane przez przyjezdnych z wiosek okolicznych,rdzenni mieszkancy mieszkaja w londynie,chicago czy sztokholmie.
Napisano 30 sierpień 2008 - 23:23 #13
Napisano 03 wrzesień 2008 - 00:23 #16
co do odpływu młodych ludzi z Białegostoku - mamy stosunkowo blisko do Wawy, więc perspektywa pracowania i życia tam jest bardziej opłacalna dla wielu absolwentów studiów, jeżeli tam znajdują lepsze wynagrodzenie i warunki pracy.
przede wszystkim uczelnie białostockie powinny dostawać większe fundusze i nie obniżać poziomu kształcenia, a nawet go podwyższać. może firmom opłaci się inwestowanie w Białymstoku właśnie ze względu na dobrze wykształconych studentów?
Napisano 05 wrzesień 2008 - 18:14 #17
Napisano 05 wrzesień 2008 - 18:18 #18
Użytkownik olek dnia 5.09.2008, 18:14 napisał
i bedą wyjezdzac,smutne ale prawdziwe i nic tu nie dadza nowe galerie,firmy,jak czlowiek nie bedzie w stanie sie utrzymać za te grosze ktore placa,albo nie dostanie takiej pracy na jaka by liczyl po ukonczeniu stodiow. szok..
Napisano 11 wrzesień 2008 - 15:04 #19
Komentarz do tego artykułu wydał mi się konieczny (chociaż zdarza mi to się bardzo rzadko) gdyż z pewnością dotyczy mnie bardziej niż większości przedmówców. Otóż jestem tegorocznym absolwentem jednego z lepszych białostockich liceów, od października rozpoczynam studia prawnicze na WPiA UW. Opuszczam Białystok - miasto w którym mieszkam od urodzenia - czy na zawsze nie wiem, chociaż obawiam się, że wracać tutaj będę tylko na urlop. Dlaczego? Białystok to miasto które w najbliższych latach nie daje żadnych perspektyw, mimo że jest miastem tak mi bliskim. Może zmieni się to za jakiś czas ale zmieni tylko dzięki świadomym ludziom, których połączy miłość do tego miejsca i poczucie odpowiedzialności za nie. Narazie takich ludzi nie spotkałem. To tyle na dziś, postaram się jeszcze pare moich spostrzeżeń tu zawrzeć wkrótce.
Napisano 17 wrzesień 2008 - 01:33 #20
Użytkownik prawosławne dnia 30.08.2008, 04:47 napisał
Powyższe plugawe słowa musiało napisać jakieś monstrum opłacane przez rosyjską bandę z Kremla, która już nie raz próbowała skłócić Polaków, w tym katolików z prawosławnymi. Na to nie ma zgody i nie będzie!

Użytkownicy
Pomoc
Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź
Do góry
Raportuj
Odpowiedz